Rasvaimu


 

 
Ylimääräisen rasvakudoksen poistaminen jostain kehon osasta on tyypillistä plastiikkakirurgiaa, johon asiakkaat hakeutuvat pääasiassa esteettisistä syistä. Rasvaimusta ensimmäisiä dokumentteja löytyy jo 1920-luvulta. Sen suosio erityisesti naisten keskuudessa lähti kasvuun 1970-luvulla USA:ssa ja vähitellen myös Suomessa. Nykyään myös osa miehistä haluaa rasvaimun (liposuktion) avulla muokata kehoaan.
Helsingissä kannattaa tarkastaa osoite www.stadinplastiikkakirurgia.fi/rasvaimu/.

Pienehköja rasvaimuja voidaan tehdä kasvojen, kaulan ja leuan alueella ja suurempia kohteita ovat muun muassa rinnat, käsivarret, kyljet, reisien sisä- ja ulkoreunat, vatsan ja lantion alue sekä pakarat. Pienemmissä rasvaimuissa käytetään vielä vanhempaa, mekaanisesti rasvaa irroittavaa imumenetelmää, mutta laajemmissa rasvaimuissa on yleistynyt uudempi, hellävaraisempi vesisuihkuavusteinen WAL-tekniikka, jossa ensin sykemäisen nestesuihkun avulla puudutetaan kudokset, pehmitetään rasvaa sitten imetään se talteen vaikkapa mahdollista rasvansiirtoa varten. 
Moni myös hakeutuu rasvaimuun Viroon, matkoja järjestää www.medimatkat.fi/terveyspalvelut/rasvaimu/.

Toimenpidettä edeltää aina konsultaatio klinikan tai sairaalahenkilökunnan kanssa. Tällöin pyritään selvittämään asiakkaan yleinen terveydentila ja kartoittamaan mahdolliset vakavat sydän- ja verisuonisairaudet, jotka voisivat olla vasta-aiheina leikkaukselle. Samalla keskustellaan toimenpiteen laajuudesta, oikean menetelmän käyttämisestä, leikkausriskeistä, toipumisesta ja jälkihoidosta. 

Leikkaus kestää noin yhdestä tunnista muutamaan tuntiin laajuudesta riippuen. Suurissa, useiden litrojen rasvaimuissa käytetään kahta tai useampaakin leikkauskertaa. Potilaan kotiutuminen voi tapahtua jo samana tai seuraavana päivänä. Haavojen hoito kestää parisen viikkoa. Paine- tai tukitekstiilejä suositellaan käytettäväksi imualueella noin kuukauden verran. Alkuviikkoina myös fyysistä rasitusta ja liikuntaa on vältettävä. Turvotus, kosketusarkuus ja mustelmat ovat melko tyypillisiä haittavaikutuksia. Kipulääkityksen tarve vaihtelee, mutta melko monilla se on viikon verran käytössä. Laajoissa rasvaimuissa riskitekijöinä voivat olla neste- tai verenhukka ja mahdolliset infektiot kuten muissakin leikkauksissa.

Rasvaimu ei ole lihavuuden hoitokeino eikä sillä voi myöskään ennalta ehkäistä lihavuuteen liittyviä sairauksia. Suomessa rasvaimut tehdään steriileissä leikkaussaliolosuhteissa yksityisklinikoilla tai -sairaaloissa. Leikkausten hintahaarukka toimenpiteen laajuudesta riippuen vaihtelee alle tuhannesta useisiin tuhansiin euroihin per leikkauskerta.


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2010-2016 Yhteystiedot: NaN Distance, nandistance@nandistance.org