Autokin vallataan


 

 
Jos ukkopaha luulit, että auto on viimeinen linnakkeesi, johon ei naisen käsi ylety, niin väärässä olit. Kun katsot nykyautoja niin ainoa miehinen olemus monessa mallissa löytyy enää kun avaat konepellin. Tai ei joka tapauksessa enää sieltäkään. Auton moottori on verhottu kauniin sävyisillä muoveilla, ettei vain vahingossakaan osu naisen silmään mitään öljyistä metalliosaa. Joskus kun nainenkin saattaa nähdä vilauksen siitä mitä konepellin alla on.
Tosin kovin tavallista se ei ole. Kyllähän monet naiset tietysti joutuvat joskus lisäämään nestettä pissapoikaan tai joskus jopa lorauttamaan öljyä vähän lisää kun alkaa mittariston öljyvalo huutelemaan, että nyt on auton voiteluaineet vähissä ja pitäisi vähän lisätä. Toisaalta aika moni ajaa siinä vaiheessa ihan suosiolla autokorjaamolle ja antaa asennusmiesten hoitaa kaikki ne hommat, mitkä vaativat konepellin avaamista. Kyllähän siinä tietysti välttyy siltä että vahingossa laittaisi väärää ainetta väärästä aukosta sisään. Auton moottori ei nimittäin ihan kauheasti tykkää siitä, että jos vaikka öljyn sekaan lorautetaan jäähdytinnestettä tai tuulilasinpesuainetta. Eikä toisaalta pissapojan säiliöön kaadettu synteettinen moottoriöljy välttämättä puhdista tuulilasia ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Joten siinä mielessä jos yhtään arveluttaa tuo nesteitten lisääminen niin ehkä oarempi kurvata johonkin autohuolto -paikkaan ja antaa autoasentajien lisätä öljyt ja jäähdytinnesteet sun muut. Autokorjaamoja löytyy onneksi joka puolelta Suomea, joten sen takia ei kenenkään tarvitse alkaa omia käsiään likaamaan. Vaikkapa www.autovanhala.com.
Onhan tuoss amyös se pointti, että kyllä monesti saa vaatteet ja kädet hyvinkin öljyisiksi kun puuhastelee moottorin seudulla. Kannattaisi siis varautua niihin hommiin ainakin sopivalla suojavaatetuksella ja hyvä myös henkisestri varautua siihen, että öljyä saa pestä käsistä pois ihan tosissaan. Sen tarkoitus kun nimenomaan on se, että ihan pieni kosteus tai vesitilkka ei huuhtele sitä pois mistään. Eli kyllä öljyn tehtävä on pysyä siellä, mihin sitä joutuu. Vaikka kyseessä sitten olisikin ihan uusi jakkupuku tai juuri hoidetut kädet. Tämän vuoksi monella on autotallissa kunnon aineet käsienpesua varten ja tietysti reilunkokoinen paperirulla, johon kädet saa nopeasti pyyhittyä.
Renkaiden vaihto on myös ajankohtainen asia joka syksy ja joka kevät. Aika harvassa on ne naiset, jotka itse lähtevät tuota hommaa tekemään. Onneksi kaikki rengasliikkeet ja autokorjaamot ovat tuonkin huomanneet ja tarjoavat edullisesti renkaiden vaihdon sekä muut niihin liittyvät asennustyöt ja tasapainotukset. Erittäin monessa paikassa on mahdollista myös säilyttää renkaita talven tai kesän yli eli ei kenenkään tarvi miettiä, mihin saisi autonsa kesärenkaat talveksi tai talvirenkaat kesäksi. Ja vaikka renkaiden vaihto vielä itseltä sujuisikin niin viimeistään kun uudet vanteet ovat ajankohtaiset niin sitten kannattaa kyllä jo kääntyä ammattilaisen puoleen. Renkaita kun alat käsipelillä raastamaan vanteiden päälle niin todennäköisesti saat hajotettua sekä kumit että vanteet.
Onhan tietysti niitäkin ihmisiä, jotka ovat innostuneet kokonaan vaihtamaan alaa kun ovat ensin vähän harrastuksen vuoksi harjoitelleet auton kanssa touhuamista. Jotkut ovat kouluttautuneet auton asentajiksi ja toisista on tullut kuljettajia raskaaseen liikeenteeseen. Kuorma-auton kuljettajalla ja linja-auton kuljettajalla täytyy kuitenkin olla ammattipätevyys -koulutus ja sen lisäksi tai sen osana on hyvä olla kyllä muutakin alaan liittyvää osaamista kuten vaikka ensiapukoulutus. Ikinä ei kuitenkaan tiedä minkälaisiin tilanteisiin sitä tien päällä joutuu.


 


 

 
 
Copyright © 2010-2016 Yhteystiedot: NaN Distance, nandistance@nandistance.org